O nás
Příběh vína a hornictví
Počátky našeho vinařství se datují k roku 2017, kdy jsme poprvé sklidili hrozny pod značkou sv. Barbora. Nacházíme se v samotném srdci bývalé hornické oblasti a navazujeme na rodinné tradice pěstování révy vinné v Ratíškovicích. Celá oblast Ratíškovic i blízkého okolí byla v minulosti protkána nejen vinohrady, ale také hornickými šachtami, jejichž pozůstatky je na některých místech možné vidět dodnes. I z tohoto důvodu nese naše vinařství jméno patronky všech horníků sv. Barbory. Název Vinařství sv. Barbora znázorňuje propojení vinařství a bývalého hornictví zdejšího kraje.
Vinohrady
Naše vinice se nacházejí ve viniční trati Hrubé pole - vinařská obec Ratíškovice. Vhodná struktura půdy spolu s teplým podnebím tzv. Moravské Sahary s minimálním množstvím srážek poskytují skvělý základ pro vyzrávání jak bílých tak modrých odrůd révy vinné.
Vysadili jsme cca 11 ha nových vinic, z nichž 3,6 ha mělo v roce 2017 první panenskou úrodu. Z bílých odrůd nabízíme Chardonnay, Hibernal, Muškát moravský, Pálava, Rulandské bílé, Tramín červený, Müller thurgau, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, a Sauvignon. Tyto bílé odrůdy doplňuje Zweigeltrebe, Merlot a Pinot noir.
Výroba vína
Vinařství je technologicky zcela soběstačné. K výrobě vína jsou využívány nejmodernější technologie. Bílé odrůdy zrají v nerezových tancích s řízenou teplotou a nakvašení rmutů modrých odrůd probíhá v nerezových vinifikátorech. Červená vína jsou školena v dubových sudech. Přikláníme se ke klasickým postupům zpracování hroznů, přírodnímu způsobu kvašení vína a minimalizaci použití ušlechtilých kvasinek. Díky tomu vznikají jedinečná vína typická svým typickým odrůdovým charakterem.